top of page
  • Skribentens bildThe Rootdoctor

Trollsländor - Dragonflies

Uppdaterat: 6 feb.


Prefixet troll- i namnet "trollslända" antyder deras inblandning i magi och andlig verksamhet och -slända betyder spindel.

Förr i tiden trodde man att trollsländan vägde själen hos alla människor som de flög över för Djävulens räkning. Ett gammalt danskt namn för trollslända är "Fandens Ridehest" som betyder djävulens häst. Att uppleva det betraktades som en farlig tyda som kunde betyda att någon hade skickat dem för att orsaka skada, sjukdom eller till och med död. De troddes också kunna ta bort synen på människor genom att sticka dem i ögonen eller genom att sy ihop ögonen.

På grund av alla dessa saker kommer det inte som en överraskning för någon att de används som gandflugor - "flugor används för att skicka gand" (gand är ett gammalt ord för skadligt trolldom) - och förvaras i lådor som en spiritus.

Vissa sägner beskriver att deras förmåga att hitta dåliga själar och ta ut dess ögon även gäller munnen och människor som ljuger. Så i praktiken kan dessa små varelser användas för att hitta en tjuv och ta ut deras ögon samt sätta stopp för förtalare.


Jag har fått höra att sådana flugor också är målade på Goavddis – de samiska magiska trummorna och tillkallas vid behov.

På nöjessidan är det möjligt att dessa gamla bruk spred sig med danskarna till de brittiska öarna och folkloren på dessa öar – där de har liknande kopplingar till djävulskap och häxkonst. Man kan också spekulera i att denna uppfattning är mycket äldre eftersom trollsländan har en liknande funktion i Portugal och vi har tidigare pratat om hur de nordiska vandalerna spred sin kunskap åt det hållet.


//Johannes

24 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page