top of page
  • Skribentens bildThe Rootdoctor

Hitta försvunna personer mha andar

En vanlig besvärjelse inom trolldom för att hantera försvunna människor är att binda anden på den plats där personen eller varelsen har försvunnit. Låt oss säga att en person har försvunnit runt en sjö. Då är det Sjörået som ska tilltalas och bindas magiskt.Ett sätt att göra detta är att ta tre grenar av al i tre olika längder. Den kortaste förs in vertikalt i vattnet nära stranden så att den fastnar på sjöns botten. Sedan sticks den längsta in en bit längre ut och till sist sätts den mittersta in mellan dem. Sedan tilltalas Sjörået och får veta att hon nu är bunden och inte kommer att släppas förrän NN (vad eller vem som helst) har släppts. Ovan är en bild på Graneby-Joak från Österbotten i den svensktalande delen av Finland som visar hur det går till. (Bilden tagen av den berömde folkloristen Walter Forsblom 1917). Denna procedur tros tvinga anden att släppa vad de än håller.

När personen, varelsen eller föremålet har hittats tas alpinnarna bort igen med lämpliga ord av befrielse och tacksamhet.


En liknande procedur görs om en person eller varelse försvinner i skogen. Det består av att gå till en väg som går genom den speciella skogen och hitta ett träd på varje sida. Ett rep eller snöre knyts sedan till en gren på varje träd och de två dras sedan och knyts över vägen med ord som liknar de ovan. När personen eller varelsen har hittats lossas repen med ord av befrielse och tacksamhet.


Naturligtvis måste den trollkunniga personen som utför detta ha en fast övertygelse, ett fokuserat sinne och auktoritet nog att vara övertygande för en naturande.


I modern tid används metoderna fortfarande med ytterligare moderna anpassningar till människor som försvinner i stadsområden. En liknande trolldom kan också användas på levande människors ande för att de ska släppa något de håller. Det kan vara oönskade känslor som kärlek, längtan, hat, avund och andra saker som orsakar problem, det kan vara information de har eller det kan vara saker eller föremål.


Skrivet av Johannes Gårdbäck

47 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page