Vad är svart magi?

Några ord om Svart Magi

Vad är svart magi?

Svart magi är trolldom som utförs med avsikt att skada någon annans hälsa, sociala liv eller ekonomi. Svart magi finns och är tämligen vanligt överallt där det finns etniska grupper som utövat trolldom av olika kulturella slag utan uppehåll och där det är en integrerad del av kulturen.

De flesta kulturer har ord som används av olika samhällsinstanser i olika tider för att beskriva just svart magi. I Norden var "trolldom" ett sådant
ord under ett par århundraden efter medeltiden. I arabiska länder talar man om "Jadoo" eller "Sihir" på Jamaica är "Obeah" samma sak och bland  i hela världen är "Voodoo" ett ord som används synonymt till svart magi.
Inom kulturer som anammat panteoner som är polära (Föreställning om en gudavärld där det finns två sidor - en ond och en god sida. Exempelvis religiös Kristendom, Islam eller Zoroastrianism). anser man att de som arbetar med den ”mörka sidan” utövar svart magi. I många av de som saknar dylika polärer i sin panteon anser man emellanåt att de som utövar trolldom med sitt eget bästa för ögonen och inte samhällets är utövare av svart magi.
Det finns de som tycker att all trolldom är svart magi i kontrast till bön. Det finns de som tycker att all bön med attribut såsom rökelser, mönster gjorda med färgpulver osv. är svart magi och det finns de som tycker att all bön som inte är tacksägelse är svart magi.
Hot om svart magi anses också vara en form av svart magi. Här hemma har det bland annat kallats "att jätta för ont".
Slutligen kan beskyllningar om svart magi anses vara lika skadligt och förbjuds i olika tidsperioder och kulturer. Andra menar att skvaller, förtal och onda ögon av olika slag ÄR svart magi. Om den svarta magin skadar och dödar lika effektivt som skvaller och förtal är en omtvistad fråga.

Hur går svart magi till?
De vanligaste sätten är att använda gravjord och andra saker från kyrkogården, besvärjelser av demoner, onda andar och skadliga väsen och att utövaren tar en avbild (foto, docka, bild etc) och antingen tillfogar skada på avbilden direkt eller genom att placera den ihop med skadliga föremål. 

Hur tar man bort svart magi?
Det vanligaste sättet att ta bort svart magi är att genomgå en reningsritual. Det vanligaste formerna innefattar bad med örtblandningar, salt och andra ingredienser som anses kunna rena och ta bort svart magi eller rökning med rökelse av liknande sort. I samband med en sådan ritual brukar man också lägga ett skydd för att förhindra att det kommer tillbaka eller se till att avsändaren inte upprepar sina försök. Här är några enkla sätt att bryta lättare typer av svart magi och ta bort det som kallas "onda ögat":

 • - Ta ett rått ägg (med skal på) och läs över det att det ska dra ut alla onda ögon och besvär du har och dra/rulla det motsols och nedåt från hjässa till tåspetsarna eller där du har besvär. Långsamt och omsorgsfullt. Minst 15 -20 minuter. Du kan behöva fler än ett ägg. När du är klar kastas ägget mot norr över vänster axel vid en korsväg om problemet är allvarligt eller krossas mot insidan av toastolen och spolas ned om det enbart rör sig om mindre besvär.
 • - Att tvätta öronen och området omkring och strax utanför med en bomullstuss doppad i väteperoxid (finns utspädd att köpa på Apoteket) är bra mot en dags lyssnade på babbel och skitsnack och för att ta bort mildare symptom.
 • - Att tvätta golvet med en extra skvätt Ammoniak och en näve havssalt i skurspannen och alltid städa lägenheten från innersta rummet ut och över tröskeln vid ytterdörren.
 • - Att ta ett bad med tre flaskor mörkt öl och en matsked salt, rör om motsols och bada minst 8 minuter. Lufttorka och gå in i sovrummet där du ber uppriktigt om befrielse från besvären med egna ord eller med den traditionella psaltarpsalmen nr 23 ("Herren är min Herde, mig skall intet fattas...").
 • - I Iran och andra arabiska kulturer röker man in sig själv med en ört som kallas Aspand som är mycket verksam mot mindre besvär och bär amuletter med blå ögon runt halsen eller har på väggen.
 • - Att lämna en offergåva (mynt, knappnålar, mat, en docka eller annat att roas med istället för N.N. mm) på den plats man tror sig fått problemet med orden "Ta det här och låt N.N. vara ifred.
Vill du pröva själv så gör de tre översta ihop under samma dag. Vänta sedan en vecka. Har det inte hjälpt då finns det professionella utövare du kan vända sig till. Här i Sverige finns The Root Doctor, som har 10 års erfarenhet av att ta bort svart magi av alla tänkbara slag. 


Är det farligt att själv utföra svart magi?
Utan kunskaper och förebyggande åtgärder i form av rening och beskydd kan det vara farligt att syssla med svart magi. Här är några av av de vanligaste farorna: 

 • De flesta har trosföreställningen om att sådant slår tillbaka på den som utövar det eller att man får betala ett pris och därför undermedvetet också skapar ett straff för sig själv.
 • Alla magiska ritualer går att vända och det finns en risk att det slår tillbaka på det sättet.
 • Den man försöker sätta den svarta magin på kan vara beskyddad och därmed slår ritualen tilbaka på utövaren.
 • Rädslan kring svart magi kan ibland skapa psykologiska problem och paranoida föreställningar. 
 • Slutligen också eftersom skadliga typer av magi drar till sig andar och krafter som förr eller senare kan bli rastlösa och börja skapa problem för utövaren själv.   

Är svart magi någonsin bra?
Bland moderna professionella utövare används svart magi ibland som ett redskap för att stoppa övergrepp, förhindra skada och skydda utsatta. 

Läsa mer?
Vill du veta mer om hur man bryter svart magi och hur man traditionellt sett skyddar sig mot svart magi? I boken "Trolldom - Spells and methods of the Norse folk magic tradition" finns mer än 600 gamla och välbeprövade metoder som använts i Sverige, Norge och Danmark de senaste 500 åren. Läs den! Behöver du personlig hjälp och service är du välkommen att kontakta mig på order@therootdoctor.se.