>


KORT OM FÖRBANNELSER OCH HUR MAN BRYTER DEM


Av: Johannes Gårdbäck


BESTÄLLA MEDIALA KONSULTATIONER & MAGISKA RITUALER    PRODUKTER    LÄSA MER 


Gnidträd eller Knarrträd. Används i Trolldomstraditionen för att skada och förgöra. "Hur utför människor en förbannelse över någon?"
Inom alla kulturer finns både magiska ritualer och mildare sätt, som att önska illa eller sända onda tankar, onda ögat eller ond tunga (skvaller, förtal, lögner) för att lägga en förbannelse eller förgöra en person, ett djur eller en plats. I magiska ritualer, eller besvärjelser, kombineras personliga spår från måltavlan (namn och födelsedag, saker som tillhör personen i form av kläder eller andra föremål, saker som personen rört vid) med lästa formler, örter, färger och andra material som anses kunna orsaka eller förstärka negativa och skadliga saker tillstånd. Personliga saker länkade till måltavlan kan också placeras på ställen där symboliken motsvarar det men önskar för personen (placeras mellan två träd som gnider sig mot varandra, på kyrkogården etc.) eller manipuleras (sveddas i glödande kol, hängs upp och ned osv.) och placeras där måltavlan kommer att kliva över det eller på en plats där det kommer i kontakt med personen (i mat, dryck, grävas ner under huset, i trädgård osv.)

Lättare former av förbannelser räknas ofta till oavsiktliga förbannelser och är sällan utförda med någon typ av ritual. Personer som kan ha starka tankar och andra förmågor är inte nödvändigtvis medvetna om den skada de kan orsaka andra och avundsamma personer inte medvetna om att deras inverkan ger onda ögat till föremålet för deras avund. Rituella typer av förbannelser är alltid avsiktliga och kan konstrueras och styras till att drabba måltavlan på olika negativa sätt. De vanligaste symptomen/resultaten av en förbannelse är serier av otur inom ett, flera eller samtliga av dessa områden. Mindre förbannelser, som onda ögat yttrar sig ofta genom hastigt påkommen huvudvärk, ryggvärk, ont i magen, lätt depression, kraftlöshet, klumpighet och mindre olycksbenägenhet. Detta kallas ofta också för att vara modstulen eller maktstulen i Skandinavisk tradition. Kraftigare förbannelser, avsedda att allvarligt skada, döda eller totalförstöra en person ger, förstås, kraftigare symptom. Även de lättare typerna av förbannelser anses kunna leda till återkommande otursförföljelse och långvariga besvär om en person blivit upprepat utsatt för dem under en lång tid. Det ska tilläggas att det inte bara är levande människor som anses kunna orsaka en förbannelse. Även de döda, Förfädersandar, Naturväsen, Gudomar, Gudinnor, Helgon m.fl. anses kunna bestraffa en levande person om de blivit respektlöst behandlade, kränkta, ogillar besökaren eller inte fått en utlovad belöning för utfört arbete.

"Kan man ta reda vem som utfört det över en?"
Gör en lista på potentiella fiender. Personer som före besvären/problemen började uppstå blev arga eller avundsamma på dig. Har man väl gjort en lista bruka intuition och känsla göra resten. När man väl har en lista på misstänkta finns det många divinationsmetoder för att ta reda på vem som kan vara skyldig. Exempelvis genom att skriva namnen på var sin papperslapp och lägga dem en och en i en kokande gryta under fullständig tystnad. Den första som kontaktar dig inom en kort period anses vara den som är skyldig. Man kan också göra en ritual för att sända tillbaka det man utsatts för. Det är oftare bättre att satsa på att enbart bryta och skingra förgjorda tillstånd och omständigheter än att jaga skyldiga för att inte hamna i en ond cirkel av misstankar och anklagelser och inte bry sig om att jaga syndabockar. Vissa förbannelser anses dock endast kunna brytas om man vet vem som utfört dem.

"Hur upphäver man en förbannelse som man fått över en?"
Det vanligaste är att gå till Klok eller en Häxdoktor med erfarenhet av ämnet, precis som man går till vårdcentralen om man blir sjuk. Det var vanligt för 150 år sedan och det är vanligt i andra kulturer och länder. De har den kraft, kunskap och bakomliggande tro som krävs för att ta bort det som gjorts med kraft, tro och i vissa fall, kunskap. Men som du säger så är en sådan process ganska utdragen, omfattande och kostar ofta mer än två par jeans och ett frisörbesök. D.v.s. oftast lika kostsamt som att gå till tandläkaren. Om man finner ett misstänkt föremål i sin närhet som lagts där i syfte att förbanna eller skada på magisk väg är det vanligaste sättet att göra sig av med det och därmed avvärja hotet, att bränna föremålet. Vissa urinerar eller häller salt på det först och tar upp föremålet utan att vidröra det. Att tvätta sig noga från armbågar och nedåt under rinnande, kallt vatten när man är klar är lämpligt. Har man trampat i ett utlagt pulver eller förgiftats genom fötterna, tvättar man sig och gnor fötterna ordentligt från knäna och ner och ut via tårna. Vattnet bör i dessa fall kastas mot ett träd eller vid en korsväg eller i annat rinnande vatten.

Förr var det vanlig att man blev misstänksam om man fick ett äpple av motsatt kön, då detta var en av de mest spridda sätten att överföra och pålägga en kärleksbesvärjelse. På samma sätt är man i många kulturer misstänksamma mot att ta emot rödfärgade drycker eller mat från en kvinna (menstruationsblod är ett vanligt knep att binda en man till sig) och på samma sätt kan förbannelser läggas på en person med hjälp av andra medel i maten. Ett sätt att motverka och bryta dylikt är att spilla ut lite av maten eller drycken på marken och göra korsa det med sin fot (teckna ett likarmat kors över det för att stävja det magiska) innan man hugger in på det som serveras.
Lättare förbannelser, onda ögon, onda tungor, med mildare besvär och mindre otur som symptom, finns det många små saker man ofta kan göra själv för att ta bort.

- Ta ett rått ägg (med skal på) och läs över det att det ska dra ut alla onda ögon och besvär du har och dra/rulla det motsols och nedåt från hjässa till tåspetsarna eller där du har besvär. Långsamt och omsorgsfullt. Minst 15 -20 minuter. Du kan behöva fler än ett ägg. När du är klar kastas ägget mot norr över vänster axel vid en korsväg om problemet är allvarligt eller krossas mot insidan av toastolen och spolas ned om det enbart rör sig om mindre besvär.

- Att tvätta öronen och området omkring och strax utanför med en bomullstuss doppad i väteperoxid (finns utspädd att köpa på Apoteket) är bra mot en dags lyssnade på babbel och skitsnack och för att ta bort mildare symptom.

- Att tvätta golvet med en extra skvätt Ammoniak och en näve havssalt i skurspannen och alltid städa lägenheten från innersta rummet ut och över tröskeln vid ytterdörren.

- Att ta ett bad med tre flaskor mörkt öl och en matsked salt, rör om motsols och bada minst 8 minuter. Lufttorka och gå in i sovrummet där du ber uppriktigt om befrielse från besvären med egna ord eller med den traditionella psaltarpsalmen nr 23 ("Herren är min Herde, mig skall intet fattas...").

- I Iran och andra arabiska kulturer röker man in sig själv med en ört som kallas Aspand och som är mycket verksam mot mindre besvär och bär amuletter med blå ögon runt halsen eller har på väggen.

Se http://www.luckymojo.com/aspand.html för mer information på engelska).

- Att lämna en offergåva (mynt, knappnålar, mat, en docka eller annat att roas med istället för N.N. mm) på den plats man tror sig fått problemet med orden "Ta det här och låt N.N. vara ifred.

Det som förenar alla dessa metoder och alla andra (som man kan hitta gratis överallt på nätet) är att de måste utföras med allvarsamhet och beslutsamhet för att vara verksamma och de kan behöva upprepas ofta för att ge bestående och goda resultat.

Saknar man den allvarsamhet, energi och tro som krävs för att utföra en stark ritual är det bättre att spara pengar och uppsöka en erfaren Klok eller annan typ av häxdoktor för att få förbannelser och förgjorda tillstånd brutna.

"Kan en förbannelse från ett tidigare liv följa med en till ens nästa liv?"
Min erfarenhet är att den stora merparten förgjorda tillstånd och förbannelser antingen har uppkommit i innevarande liv avsiktligt eller oavsiktligt lagda av en annan människa eller ett förnärmat väsen/en ande eller gått i arv (när det gäller personer). Jag är ganska övertygad om att förbannelser kan följa en person efter döden men har aldrig sett konkreta tecken hos någon som antytt att den följt med från ett tidigare liv. Det går mode i orsaksförklaringar bland medium och andligt intresserade i Sverige. Att en förbannelse kan härstamma från ett tidigare liv är förstås spännande och kan lätt accepteras av de flesta som har haft upplevelser som passar in på beskrivningen av tidigare liv. Denna förklaring är också relativt trygg eftersom den inte håller någon här och nu ansvarig och lätt kan passas in i rådande modern ödestro och karmaspekulationer. Det kan förstås inte uteslutas att förbannelser kan följa med i inkarnation efter inkarnation. Men vill man lära sig mer om en förklaringsmodell bör man studera hela den kultur där den ingår i folktraditionen och vara försiktig med att bara ta in de delar som populärast för tillfället. Huvudsaken är att förklaringen leder till rätt medicin som leder till bot.

För mer information eller hjälp att bryta förbannelser, återställa det som är förgjort eller ta bort Onda ögat skicka ett brev eller e-mail till
order@therootdoctor.se där du berättar lite om din situation och dina önskemål.

© 2008 www.therootdoctor.se. You may NOT use, copy or publish any of this material without asking us nicely first


BESTÄLLA MEDIALA KONSULTATIONER & MAGISKA RITUALER    PRODUKTER    LÄSA MER